• grintovec2019-2
  • Vabilo-vpis
ponedeljek, 30 december 2019 21:00

Zahvala in voščilo prijateljem Grintovca

Za vse prijatelje Grintovca je bila v prazničnih decembrskih dneh v Domu kulture v Kamniku premiera dokumentarnega filma Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec v produkciji KGT Papež. Film prikazuje delček velikega dela in truda vseh 200 prostovoljcev, hkrati pa želi približati gorski tek kot atletsko disciplino z vsemi zahtevnimi organizacijskimi pripravami, izvedbo teka in s slovesno podelitvijo najboljšim kraljem višin.

Film ni zgolj prikaz organizacije velike športne prireditve, saj številni pričevalci kot pomočniki razkrivajo zakulisje in svoj prispevek k odlični organizaciji svetovno znanih tekov na Grintovec. Tekih, poznanih tudi po gostoljubnosti in srčnosti.

Ob filmu pa je potekalo kar nekaj vzporednih dogodkov in akcij družine Papež. V preddverju so pripravili razstavo o grintovških tekih. Špela je oblikovala spominski koledar, Mira je za Kamniški zbornik napisala obširen in izčrpen prispevek z naslovom Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec.

Film si lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/AfTlWihbIuQ

Ogled filma pa je imel tudi dobrodelno noto. V vabilu smo zapisali:

Vsa leta so nam izkazovali pomoč - nesebično in predano.

S prostovoljnimi prispevki pomagajmo gorskim reševalcem,

da bodo lahko bivali v dostojnih prostorih,

saj

… grintovški teki so bili eno veliko srce …

,

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem prijateljem Grintovca za lep donatorski prispevek, ki smo ga izročili Društvu gorskih reševalcev Kamnik. Ponovno smo dokazali, da so bili grintovški teki res eno veliko srce …

Naj bo zahvala tudi voščilo s srčnimi željami:

Dragi prijatelji Grintovca!

Grintovški teki niso bili samo vrhunska športna prireditev,

polna tekmovalnosti, kjer štejejo samo zmage.

Bili so veliko več … bili so eno veliko srce …

Ostaja velika in nepozabna zgodba, o kateri bo pisala zgodovina.

… pa vendar, bila je samo preprosta zgodba o prijateljstvu,

ki jo na tak ali drugačen način lahko vzdržujemo …

 

Družina Papež

Film družinskaFilm razstava

Predpraznična sobota v Zimski ligi k Sv. Primožu je bila dobrodelna. Razveselili smo še eno družino v stiski in prižgali lučko v njihovih in naših srcih.

Srečno!

KGT Papež in organizacijski odbor

Dvorana Doma kulture v Kamniku je pokala po šivih ob premieri dokumentarnega filma Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec v produkciji KGT Papež.

Film prikazuje delček velikega dela in truda vseh 200 prostovoljcev, ki hoče približati gorski tek kot atletsko disciplino z vsemi zahtevnimi organizacijskimi pripravami, izvedbo teka in s slovesno podelitvijo najboljšim kraljem višin. Film ni zgolj prikaz organizacije velike športne prireditve, saj številni pričevalci kot pomočniki razkrivajo zakulisje in svoj prispevek k odlični organizaciji svetovno znanih tekov na Grintovec. Tekih, poznanih tudi po gostoljubnosti in srčnosti, za kralje višin.

Več o prireditvi na: https://www.kamnik.si/novice/Kje-so-meje-mogocega-ali-20-let-tekov-na-Grintovec-12-12-2019

https://prijavim.se/index_page/news/10313/kje_so_meje_mogocega_ali_20_let_tekov_na_grintovec/#lang

Ogled filma pa je imel tudi dobrodelno noto. V vabilu na ogled filma so zapisali:

Vsa leta so nam izkazovali pomoč - nesebično in predano.

S prostovoljnimi prispevki pomagajmo gorskim reševalcem,

da bodo lahko bivali v dostojnih prostorih,

saj

… grintovški teki so bili eno veliko srce …

Tako so na oder povabili vse prisotne gorske reševalce kot tudi vse pomočnike, ki so bili del grintovških tekov: časomerilci, prijavna služba, obdelovalci podatkov, zdravniki, reševalci in nujna medicinska pomoč, sodniki, traserji, vsi, ki so bili na okrepčevalnicah od tovorne žičnice do Zadnje šanse in vrha, nosači vode, redarji, tisti, na kontrolnih točkah, gasilci, glasbeniki in Stranjska godba, markacisti, tonski mojstri, mediji, novinarji, gostinci, sponzorji in donatorji, družine Griljc, Rifl, Kregar, Kotnik, Košutnik, Markuš, navijači in vsi prijatelji Grintovca, ki so tako ali drugače sodelovali.

Prvi kralj Grintovca Marjan Zupančič in prva kraljica Marija Trobec -Medja ter letošnja kraljica Mojca Koligar in kralj Luka Kovačič so slovesno pripeljali torto s simboličnim napisom: 20 let – Prijateljem Grintovca. Pridružila se je tudi družina Papež.

Ob iskricah vulkančkov na torti je zadonela »himna« grintovških tekov We are the champions.

V prijateljskem vzdušju so vstali in peli vsi v dvorani: vsak s svojimi spomini, odlomki, iz nepozabne zgodbe Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec v produkciji KGT Papež.

Barbara Božič, voditeljica programa, je zaključila srčno slovesnost s sporočilom družine Papež.

Dragi prijatelji Grintovca!

Grintovški teki niso bili samo vrhunska športna prireditev,

polna tekmovalnosti, kjer štejejo samo zmage.

Bili so veliko več … bili so eno veliko srce …

Ostaja velika in nepozabna zgodba, o kateri bo pisala zgodovina.

… pa vendar, bila je samo preprosta zgodba o prijateljstvu,

ki jo na tak ali drugačen način lahko vzdržujemo …

Po ogledu je sledil ogled razstave v preddverju in prisrčno družabno srečanje ob bogati pogostitvi, ki so ga pripravile članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda.

O idejni zasnovi filma, scenarija, snemanju, montaži in obdelavi filma so povedali avtorji: Špela Papež Zamljen, Mira Papež in Peter Vrčkovnik, mountainattack.com.

 Peter Vrčkovnik

»Film je preplet zgodb, ki so se v dvajsetih letih odvile okoli osrednjega dogodka, teka na Grintovec. Na tej poti se film najprej dotakne športnih zanesenjakov, ki so se pred tolikimi leti lotili zahtevnega izziva, z njim rasli ter ustvarili odmevno športno zgodbo. Športno zgodbo so spisali tekmovalci, ki so na poti do najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp premikali meje fizičnih in osebnostnih zmogljivosti. Meje zmogljivosti pa so se premikale tudi znotraj družine, ki je bila vsa ta leta gonilna sila dogodka. Na čelu nje je prav gotovo zgodba glavnega organizatorja Dušana Papeža, ki dokazuje, da je povezanost in strmenje k istim idealom pot do uspeha.

To je zgodba o premikanju meja v duhu povezovanja, sodelovanja, ljubezni in strasti ter neizmerni naklonjenosti naravi.«

Špela Papež Zamljen

»Ideja za film je nastala, ko sva ob zaključku tekov z Nino želeli presenetiti očija in mami. Za osnovo so bili arhivski posnetki filma Kralji višin. Scenarij je bil tak, da v film vključimo pričevanja številnih pomočnikov , ki ste na tak ali drugačen način sodelovali pri   tekih. Seveda pa je bilo, kot je zmeraj pri nas, vse na tesno s časom. En posnetek z njunimi vnučki sem naredila kar sama. Oči in mami sta dala tudi izjave, a nista vedela, da je za film, izjave naj bi bile za oddajo Na lepše.

Cel avtobus prijateljev Grintovca smo šli navijat na Grosglocner in po vrnitvi smo se zbrali na Piknik centru pri Jurju. Tam je bila projekcija filma in veliko presenečenje za očija in mami, ki smo jo zaključili še s torto, ki sem jo pekla pozno v noč.

Na tem mestu se zahvaljujem vsem, ker ste se vsi z veseljem odzvali in skrivnost držali zase, da je presenečenje res uspelo.«

Mira Papež

»Presenečenje je popolnoma uspelo, film mi je obležal na duši. Z Dušanom sva se zmenila, da ga še nadgradimo. S Petrom Vrčkovnikom smo potem pripravili še dodatni scenarij, posneli prizore priprav in tekmo 20. teka. Žal nam jo je zagodlo vreme, zato so posnetki samo do Kokrskega sedla. Dodali smo še nekatere pričevalce. Film je retrospektiva, kjer se prepletajo pretekli teki z 20. tekom.

Peter Vrčkovnik in ekipa je vse posnela, Peter je opravil montažo in režijo. Jaz pa ne bi bila jaz, zato sem dodala še podnaslove ter lepe misli in iztočnice. Film je vreden ogleda, uživajte!«

Film si lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/AfTlWihbIuQ

Peter Vrčkovnik režiser filmaFilm družinska Medium356Film Slovesen zaključek

petek, 13 december 2019 09:16

Pregled sezone 2019

KGT Papež je leto 2019 začel že s tradicionalno Zimsko ligo k Sv. Primožu; tematsko obarvane sobote so prava popestritev v zimskih mesecih, in ga nadgradil z uspešno organizacijo 24. teka k Sv. Primožu. KGT Papež je bil tudi organizator zaključne prireditve Tekaškega pokala Občine Kamnik.  

Na slovesni podelitvi najboljšim športnikom Občine Kamnik za leto 2018 je bilo kar 5 tekačev KGT Papež (Uršič, Cvet, Trobec, Bečan), Neja Kršinar je bila proglašena za najboljšo športnico Občine Kamnik za leto 2018.

Zelo uspešno pa ste sodelovali tudi na tekmah za Pokal Slovenije v gorskih tekih .

Letos je za Pokal Slovenije v gorskih tekih štelo osem tekem (Vertikal Čaven, Tek k Sv. Primožu, Tek na Ratitovec, Gorski maraton štirih občin, Tek na Grintovec, Kotredež trail, Kronometer Bukovca, Tek na Šmarno goro). Za mlajše kategorije vseh osem in za starejše pet. Kar 11 članov KGT Papež je bilo uvrščenih 1.–3. mesta v končnem seštevku Pokala Slovenije. Zmagovalca Pokala sta: Timotej Bečan med člani in Boža Meža med st. veterankami. 2. mesto so zasedli : Mojca Koligar (članice), Gašper Bregar (člani), Urška Trobec (veteranke) , Miran Cvet (veterani), Nejc Uršič (mladinci). 3. mesto pa je pripadlo Tini Klinar ( članice), Filipu Pavlinu (ml. dečki), Izaku Poljanšku (st. dečki, Dušanu Globočniku (ml. veterani). V deseterici najboljših v različnih kategorijah so še: Ana Čufer, Luka Kovačič, Matjaž Mikoša, Metod Bregar, Rajko Sršen). Na vseh pokalnih tekmah so bili: Tina Klinar, Urša Trobec, Nik Romšak, Aleš Prelovšek, Gašper Bregar, Metod Bregar, Urban Žitnik.

Na teku na Malo goro sta Miran Cvet in Dušan Globočnik dosegla naziv veteranskega državnega prvaka .

Odlično smo organizirali tudi 20. tek na Grintovec, zadnjič v organizaciji KGT Papež. Teklo je 37 tekačev KGT Papež. Kralj in kraljica 19. teka na Grintovec sta bila Luka Kovačič in Mojca Koligar (oba KGT Papež). Ob zaključku tekov na Grintovec smo pripravili razstavo v preddverju, izdali tudi spominski koledar, ki ga je oblikovala Špela Papež, posneli dokumentarni film Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec,katerega premiera bo danes. Enak naslov pa bo nosil moj prispevek v Kamniškem zborniku.

Mlajši tekači ste bili bolj uspešni v Tekaškem pokalu Občine Kamnik. V skupnem seštevku ste v različnih kategorijah dosegli 7 prvih mest ( Jona Deisinger, Filip Pavlin, Viktorija Dolinšek, Nik Romšak, Izak Poljanšek, Zoja Kranjec, Aleš Prelovšek), drugouvrščeni ste bili Luka Petek, Maša Puškar, Leon Pešovski Bužan, Nejc Uršič, tretje mesto pa je pripadlo Tjaši Uršič, Nejcu Petku in Žanu Puškarju. Slovesna podelitev in razglasitev rezultatov še sledi.

Na slovesni razglasitvi najboljših gorskih tekačev za leto 2019, ki je bilo včeraj v Kamniku, je bilo kar 11 tekačev KGT Papež, za naj gorska tekača sta bila proglašena Mojca Koligar in Timotej Bečan. KGT Papež je bil proglašen za ekipnega državnega prvaka.

Svetovni pokal - Timotej Bečan v končnem seštevku dosegel 6. mesto. Bučne podpore so bili deležni naši tekači na Glosglockner Lauf v Avstriji, kjer jih je pričakal poln avtobus navijačev: prijateljev Grintovca in Stranjska godba.

Na mednarodni tekmi mladih v Italiji je častno zastopal klub Nejc Uršič.

Na Balkanskem prvenstvu je Mojca Koligar postala balkanska prvakinja, ekipno so članice zasedle odlično 2. mesto.

Dosežki na evropskem in svetovnem prvenstvu

EP, Zermat v Švici - Bečan in Koligarjeva sta imela težavo z višino, mladinska reprezentanta sta bila tudi Tine Habjan in Nejc Uršič.

SP Argentina – Vrhunski nastop tekačev KGT Papež. 15. mesto Bečana je peta najboljša članska uvrstitev na klasikah v zadnjih 20 letih, lep ekipni uspeh na 6. mestu sta doprinesla Bregar in Cvet. V ekipi članic na 7. mestu sta bili tudi odlična Ana Čufer z 18. mestom in Mojca Koligar na 24. mestu. V 2/3 najboljših je bil tudi mladinec Nejc Uršič. Luka Kovačič pa se je na 59. mestu odrezal kot maratonec.

SP veteranov v Italiji se je udeležil Bojan Kožuh.

Tekli pa ste tudi v drugih disciplinah in dosegali odlične rezultate: trelih, sky race, tekih po stopnicah in na velikanko, triatlonu, štafetah (3 zmagovalne štafete v Collini), cestnih maratonih.

Na slovesni proglasitvi Naj atlet v Novem mestu je Dušan Papež prejel srebrno priznanje za 25- letno uspešno delo v športu, Neja Kršinar pa Rekordersko značko za rekord v cestnem teku ( 10 km).

Do 1.10. je doseglo kategorizacijo 12 članov, dokončni seznam bo podan v januarju. Državni razred: Neja Kršinar, Jasmina Jelovšek, Gašper Bregar, Domen Potočnik, Katja Kegel Vencelj, Mojca Koligar, Miran Cvet, Timotej Bečan, Jože Marolt, Maja Rigač, Sanja Vebster in mladinski Tine Habjan.

Čestitamo za odlične dosežke, res smo ponosni smo na vas.    

             Mira Papež

Nejc Uršič drugi med mladinci Medium

Izak Poljanšek tretji med starejšimi dečki Medium

Filip Pavlin tretji med ml. dečki Medium

Boža Meža zmagovalka med veterani 60 Medium

Urška Trobec in Miran Cvet drugouvrščena med veterani veterankemi 50 Medium

111

 

Kamnik, 10. 12.

Klub gorskih tekačev Papež, vseekipni državni prvak, 11 članov v skupnem seštevku Pokala Slovenije na zmagovalnih stopnicah, Koligarjeva in Bečan, naj gorska tekača leta 2019, Dušan in Mira Papež ter Ivan Urah, prejemniki priznanj za organizacijo tekov k Sv. Primožu in na Grintovec

Dom kulture v Kamniku so dva dni zapored množično zasedli gorski tekači. P o prehodu skozi portal z napisom Dobrodošli, gorski tekači, so lahko v preddverju ogledali zanimivo razstavo 20 let tekov na Grintovec, ki so jo pripravili člani družine Papež.

Na slovesni razglasitvi Združenja za gorske teke so proglasili najboljše gorske tekače, kjer je bilo kar 11 članov v skupnem seštevku Pokala Slovenije v sezoni 2019 na zmagovalnih stopnicah.

V letošnji tekaški sezoni so imeli otroci in mladinci osem tekem, ki so štele za pokal (Sveti Primož, Čaven, Ratitovec, Podbrdo, Grintovec, Bukovica, Kotredež, Šmarna gora). Ti so se še pomerili na teku v Smledniku, ki je štel za šolsko državno prvenstvo. Odrasle kategorije so se pomerile na petih tekmah (Čaven, Ratitovec, Grintovec, Kotredež, Šmarna gora). Poleg pokalnih tekem so se pomerili še na državnem prvenstvu v gorskem maratonu v Podbrdu, Gorski maraton štirih občin in prvič na državnem prvenstvu v trail teku v Rušah, Pohorje ultra trail. Veterani so imeli še posebno veteransko prvenstvo v teku gor na Malo goro..

V kategoriji ml. dečki je 3. mesto dosegel FILIP PAVLIN. Nastopil je na treh tekmah in dosegel 150 točk, med starejši dečki pa IZAK POLJANŠEK .Nastopil je na šestih tekmah. Skupaj je dosegel 272 točk.

Med starejšimi veterankami je 1. mesto zasedla BOŽA MEŽA, zmagovalka dveh tekem. Skupaj je dosegla 210 točk. V kategoriji veterani in veteranke + 50 sta 2. mesto zasedla URŠKA TROBEC, udeležila se je vseh tekmovanj, zmagala je dve tekmi. Zbrala je 210 točk. MIRAN CVET se je udeležil štirih tekem in na vseh zmagal. Je tudi državni prvak v disciplini gor-dol in državni prvak pri veteranih, kategorija M50. Skupaj je zbral 225 točk. Miran je zastopal barve Slovenije na evropskem in svetovnem prvenstvu v gorskih tekih.

Med ml. veterani 40 + je 3. mesto pripadlo DUŠANU GLOBOČNIKU. Udeležil se je treh tekmovanj in skupaj dosegel 165 točk. Je tudi državni prvak v kategoriji veteranov M40.

Mladinec NEJC URŠIČ je zasedel 2. mesto. Udeležil se je sedem tekem, zmagal je tri tekme. Skupaj je zbral 405 točk. Nejc je bil tudi član reprezentance mladincev na balkanskem, evropskem in svetovnem prvenstvu.

V kategoriji članice/člani so kraljevali Papeževi tekači:

  1. mesto: TIMOTEJ BEČAN, KGT Papež Udeležil se je štirih tekmovanj, je zmagovalec treh tekem. Na Ratitovcu si je pritekel tudi naslov državnega prvaka. Zbral je 310 točk. Timotej je bil član reprezentance na SP in EP. Bečan je uspešno nastopal tudi na tekmah za svetovni pokal
  2. mesto: GAŠPER BREGAR, KGT Papež Udeležil se je vseh tekem, zmagal na eni. Skupaj je zbral 265 točk. Bil je tudi član reprezentance na evropskem in svetovnem prvenstvu.
  3. mesto: MOJCA KOLIGAR, KGT Papež Udeležila se je treh tekem in na vseh zmagala. Je državna prvakinja v disciplini navkreber. Skupaj je zbrala 250 točk. Mojca je aktualna balkanska prvakinja, barve Slovenije je zastopala še na evropskem in svetovnem prvenstvu.
  4. mesto: TINA KLINAR, KGT Papež Udeležila se je vseh tekem in skupaj dosegla 210 točk.

Naj gorska tekačica leta 2019 je MOJCA KOLIGAR, KGT Papež

- Ubranitev naslova državne prvakinje na Ratitovcu, kjer je izboljšala rekord proge. - Svoj potencial teka v klanec je pokazala na Balkanskem prvenstvu in pritekla zlato kolajno med članicami. Skupaj s Tino Kozjek in Andrejo Godec so ekipno osvojile srebrno medaljo. - Nastopila je na evropskem prvenstvu in končala na 20. mestu. - Na svetovnem prvenstvu v Argentini je po daljši poškodbi pritekla na 24. mesto. Z ostalimi članicami so dosegle sedmo mesto, kar je izenačen tretji najboljši dosežek v zgodovini.

Naj gorski tekač leta  2019 je TIMOTEJ BEČAN, KGT Papež

- Timotej Bečan je z novo najboljšo časovno znamko ubranil naslov državnega prvaka na Ratitovcu. - Rekord Šmarne gore je zmagal s tretjim časom vseh časov. - Na evropskem prvenstvu je pritekel do 29. mesta. -Petnajsto mesto Bečana je šesta najboljša članska uvrstitev na klasikah svetovnega prvenstva v zadnjih dvajsetih letih. Najboljši ekipni uspeh so dopolnili še moški člani ekipe s šestim mestom. - Timotej Bečan je s šestim mestom znova posegel pod vrh v skupnem točkovanju za svetovni pokal.

Klub gorskih tekačev pa je bil proglašen za vseekipnega državnega prvaka.

Kamnik, 11.12.

V Domu kulture je potekal tudi zaključni zbor članov KGT Papež. Pregledali so dosežke članov kluba ( poročilo v prilogi). Predsednik Dušan Papež je najboljšim trem v različnih kategorijah v Pokalu Slovenije – skupno podelil lepe praktične nagrade iz tekaške kolekcije, le-te sta bila deležna tudi naj gorska tekačica in tekač 2019, ki bosta prejela tudi denarno nagrado. S praktično nagrado se je zahvalil se je tudi portalu Prijavim.se ( Petra in Frane Kranjec) ter Ivanu Urhu za odlično organizacijo 24. gorskega teka k Sv. Primožu. Nagrad in zahvale so bili deležni tudi trenerji. Vsi tekači pa so prejeli lepo praktično darilo.

Dušan Papež je vsem čestital za vrhunske dosežke, Mira Papež pa je podala nekaj informacij v zvezi z delovanjem kluba. Sledil je ogled dokumentarnega filma Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec ter pogostitev in druženje.

Mira Papež

Odlična je bila uvrstitev Neje Kršinar v Valencii, na Miklaževem teku pa prepričljiva zmaga Mojce Koligar in še rekord Timoteja Bečana

Na maratonu v Valencii je odlično nastopila trenutno naša najboljša maratonka Neja Kršinar, ki je s časom 2:43:09 postavila osebni rekord in v močni konkurenci osvojila 43. mesto med članicami.

Medtem pa se je na domači sceni na Miklavževem teku kar trlo tekačev. Zmagala sta Mojca Koligar in Timotej Bečan, ki je tek zaključil še z rekordom.

Več o teku na spletni strani:https://gorski-teki.si/artikal_Rekord-proge-in-rekordna-udelezba

Čestitamo!

Mira Papež

Neja Kršinar trenutno najboljša maratonka

Stran 1 od 23