Natisni to stran

Do vrha Grintovca 215 tekačev in tekačic

Do vrha Grintovca 215 tekačev in tekačic, kralj in kraljica 18. teka na Grintovec sta Eritrejec Petro Mamu in Italijanka Antonella Confortola. Grintovško strmino je premagalo 19 tekačev KGT Papež, Maša Viriant ponovno državna prvakinja, Rok Sušnik in Izak Poljanšek pa državna podprvaka.
Prelep sončen dan s pripekajočo vročino je bil zelo naporen za tekače 18. gorskega teka na Grintovec. Žgoča poletna vročina brez vetriča je pripomogla, da ni bilo pričakovanega rekorda proge. Tekma je štela za Pokal Slovenije v gorskih tekih, državno prvenstvo za otroške kategorije in za svetovni pokal. Ekstremno progo (9,8km, višinska razlika 1959 m) je z veličastnim startom do vrha Grintovca, v celoti označeno z rumenim trakom, v hudi vročini grizlo 215 tekačev in tekačic iz 13 držav treh celin od Japonske, Eritreje in Kenije, ki so v limitnem času 2 uri in pol dosegli cilj.

Kralj Grintovca 2016 je Eritrejec Petro Mamu Shaku s časom 1:22:30, ki je dosegel vrh pred Kenijcem Wangarijem in prvim Slovencem Rokom Bratina. Zmagoslavni pokal Kraljica Grintovca 2016 je pripadel Italijanki Antonelli Confortola (1:39:11), sledila ji je Slovenka Lucija Krkoč. Zmagovalca sta poleg lepih praktičnih nagrad podjetja Kozmetika Venera, pokalov prejela še bon za 750€.

Grintovško strmino je premagalo tudi 19 tekačev in tekačic KGT Papež, v deseterici najboljših pa kot peti Nejc Kuhar, sledil mu je Luka Kovačič, od 8. – 10. mesta so sledili Gašper Bregar, Luka Mihelič, Simon Novak, 15. Gregor Mlakar, 17. Metod Bregar, 18. Aljaž Božič, 20. Jure Vešligaj, 29. Martin Koželj, 32. Bojan Ambrožič, 36. Mirko Janjatovič, 58. Simon Razpotnik, 59. Igor Šalamun, 69. Andrej černe, 88. Bojan Kožuh, 89. Bojan Kemperl, 106. Tone Klemenc, 155. Bojan Kramar. Med ženskami sta bili osma in deveta Urša Trobec in Špela Zupan. Med mladinci, ki so tekli do Kokrskega sedla, je bil zmagovalec Tine Habjan (KGT Papež), Marino Mekiš pa peti.Grintovec2016 1812

V otroških kategorijah je tek štel tudi za državno prvenstvo. Med ml. deklicami/dečki je bila državna prvakinja Maša Viriant, četrta Viktorija Dolinšek in 10. Lara Potokar, peti pa Nik Romšak. Pri deklicah je bila Tjaša Uršič peta, Izak Poljanšek državni podprvak, peti Aleš Prelovšek in 12. Žan Auersperger. V kategoriji starejši dečki/deklice je bil državni podprvak Rok Sušnik, peti Nejc Uršič, osmi Rok Podbregar, Hana Dobovšek pa četrta.

Na čudovitem prizorišču na slovesni podelitvi medalj, bogatih denarnih in praktičnih nagrad, so si bili vsi govorniki: Tomo Šarf in Janez Aljančič kot predstavnika AZS in svetovne zveze, Igor Žavbi, podžupan Občine Kamnik, enotni: tek na Grintovec je na tako visokem nivoju, poznan tako doma kot v tujini, in omeni promocijo Kamnika in Slovenije v svetu tako s športnega kot turističnega vidika.
Dušan Papež pa je kot organizator spet poudaril, da brez tako predanih številnih pomočnikov takega teka z dušo ne bi bilo mogoče izvesti, zato se ne boji organizacije evropskega prvenstva na Veliko planino leta 2017.

Tek je minil v veliko zadovoljstvo tekačev, organizatorja, številnih pomočnikov, ki pri izvedbi pomagaj, kot tudi sponzorjev in donatorjev.