Po enoletnem premoru zaradi organizacije evropskega prvenstva na Veliko planino

Po enoletnem premoru zaradi organizacije evropskega prvenstva na Veliko planino še močnejša želja po nastopu na teku na Grintovec, pričakuje se rekordna udeležba najboljših domačih in tujih gorskih tekačev

  1. julija se obeta velik praznik bistriške doline, ko bo KGT Papež organiziral že 19. gorski tek na Grintovec. Ekstremni tek na 2558 m visoki Grintovec (višinska razlika 1959m, 9,8km) je večni izziv tako tekačem kot organizatorju. Tekači (14 kategorij) bodo tekli na različno dolgih progah. Start vseh bo na Piknik centru pri Jurju ob 9. uri, kjer bo ob 15. uri slovesna razglasitev rezultatov.

Nujne so predprijave preko spletne strani http://prijavim.se do 25.7. Štartnina za krajše proge je 5€, za daljšo 20€, na dan tekme 30€.

Dušan Papež, organizator in vodja tekmovanja: »Tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih in 5. tekma za TPOK ostaja mednarodni tek. Lanskoletna odlična organizacija evropskega prvenstva na Veliko planino je v presežnikih odmevala v svetu. Čestitke tekačev so prihajale še na letošnjem EP v Makedoniji, kjer sem bil kot vodja slovenske reprezentance. Tako je v Makedoniji potrdila udeležbo romunska mladinska reprezentanca z Gabrijelom Bulardo, evropskim prvakom z Velike planine in Skopja, ukrajinska in češka ekipa, številni Hrvati; pričakujemo udeležbo iz 15 držav sveta. Grintovške strmine mamijo tudi slovenske odlične kralje višin ( Bečan, Bregar, Kuhar, kralj Grintovca, biatlonec Bauer ) .

Limit ostaja dve uri in pol prav zaradi varnosti in spoštljivosti do zahtevne proge. Zaradi težavnosti smo skrajšali mladinsko progo z namenom, da se teka udeleži tudi čimveč mladih.

Brez nesebične pomoči gorskih reševalcev, zdravniške službe, gasilcev, redarjev, civilne zaščite, ki skrbijo za varnost, tudi grintovškega ekstrema ni mogoče izvesti. Tek na Grintovec je znan ne samo zaradi izredne težavnosti, ampak tudi zaradi domačnosti in srčnosti številnih izjemnih pomočnikov, ki so tek vzeli za svojega. Zato vsako leto skupaj iščemo rešitve in izboljšave, letos ponujamo možnost varstva otrok na dan tekme od 8.30 do 15.00.  

Izjemno zahtevna prireditev zahteva tudi velik finančni vložek za organizacijo od oglaševanja, timing službe, novinarjev, okrepčevalnic, fotografov itd., za kar gre zahvala sponzorjem in donatorjem. Le-ti tudi pripomorejo , da vsak udeleženec prejme priznanje, spominsko darilo, bon za prehrano, najhitrejši trije iz vsake kategorije pa medalje in pokale ter bogate praktične nagrade. Bogate denarne nagrade čakajo tudi prvih 10 moških in 5 žensk absolutno v znesku 3750€.

Zato z veseljem vabim tekače, pohodnike, navijače na izjemen športni dogodek z udeležbo najboljših tekačev sveta.«

Mira Papež