V pričakovanju rekordnega števila tekačev, novega rekorda proge na jubilejnem 20. gorskem teku na Grintovec

V pričakovanju rekordnega števila tekačev, novega rekorda proge na jubilejnem 20. gorskem teku na Grintovec, zadnjič v organizaciji KGT Papež, s posebnimi gosti prireditve

Kje so meje mogočega? Kdo bo prevzel Kuharjev častni naziv kralj Grintovca? Domači ali temnopolti tekač? Ali bo padel rekord nove proge leta 2014 Kenijca Kosgeia (1:19:30)? Bo lanskoletna kraljica Koligarjeva ubranila svoj naziv?

V nedeljo, 28. julija, bo KGT Papež še zadnjič organiziral že 20. gorski tek na Grintovec. Zaradi ekstremnosti teka na 2558 m visoki Grintovec (višinska razlika 1959 m, 9,8 km) limit ostaja dve uri in pol . Tekači (16 kategorij) bodo tekli na različno dolgih progah. Start vseh bo v Kamniški Bistrici na Piknik centru pri Jurju ob 9. uri, kjer bo ob 15. uri slovesna razglasitev rezultatov.

Nujne so predprijave na www.prijavim.se do 25.7. Štartnina za krajše proge je 5 €, za daljšo 20 €, na dan tekme 30 €.

Organizacijsko zahtevna prireditev zahteva tudi velik finančni vložek, za kar gre velika zahvala sponzorjem in donatorjem. Le-ti pripomorejo, da vsak tekač prejme priznanje, medaljo, spominsko darilo, bon za prehrano, najhitrejši trije iz vsake kategorije pa medalje ter bogate praktične nagrade. Bogate denarne nagrade čakajo tudi prvih 10 moških in 5 žensk absolutno v znesku 3750 €.

»Tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih in državno prvenstvo za otroške kategorije ostaja mednarodni tek. Še vedno je večni izziv tako organizatorju kot tekačem. Prijavljenih je okoli 300 tekačev iz 10 držav sveta. Grintovške strmine pa mamijo tudi slovenske odlične kralje višin. Vsak si želi spopasti z Grintovcem z 2000 m višinske razlike, saj letos zaključujemo z organizacijo teka. Vesel sem, da čutijo pripadnost klubu in spoštovanje do našega truda tudi tekači KGT Papež: kar 42 jih bo teklo v nedeljo. Na slovesni podelitvi pripravljamo zanimivo presenečenje s posebnimi gosti.

Tek na Grintovec je znan po vsem svetu ne samo zaradi izredne težavnosti, ampak tudi zaradi domačnosti in srčnosti številnih pomočnikov, ki so tek vzeli za svojega. Brez nesebične pomoči moje družine in 200 prostovoljcev od gorskih reševalcev, zdravniške službe, gasilcev, redarjev, civilne zaščite, prijavne službe, časomerilcev in drugih nepogrešljivih grintovškega ekstrema ni mogoče izvesti.

Zato še zadnjič vabim tekače, pohodnike, navijače in prijatelje Grintovca na velik športni spektakel v dolini Kamniške Bistrice,« vabi Dušan Papež, organizator in vodja tekmovanja, ki bo razkrival zakulisje dvajsetih tekov v nočnem programu Radia Slovenija v četrtek, 25. julija, ob polnoči.

Mira Papež