Na 28. teku k sv. Primožu Timotej Bečan šestič. Živa Remic pred Varinejo Drašler

Na že 28. izvedbi teka k sv.Pirmožu je Timoteju Bečanu uspelo zmagati še šestič zapored, med tekačicami presenetljiva zmaga mlade, skoraj nepoznane Žive Remic. Na sončno velikonočno soboto je le malo manjkalo do rekordne udeležbe.

TIMOTEJU PRIMOŽ ŠESTIČ IN TROJČEK MARCA

“Še vedno čutim posledice boja za Škabrijel in Kraškega malega maratona. Dvodnevni izziv je pustil posledice. Noge si še niso povsem opomogle, ” je že pred 28. teku na sv.Primož pojasnjeval Timotej Bečan. Lov na rekord Sebastjana Zarnika je bil tako v sončnem sobotnem jutru že odpisan, medtem ko se je skoraj rekordna množica tekačev zgrinjala na pobočje Kamniških planin na tradicionalni marčevski uvod v sezono. Timotej Bečan tokrat ni imel tekmeca, ki bi mu lahko sledil in ga ogrozil v lovu na šesto zaporedno zmago. Tokrat je zmagal s časom 16:36. Šesti zmagi zapored (2018-2024) je dodal tudi štiri zmage v treh koncih tedna.

ZASLEDOVALCI

“Čas 16:11 ne bomo tekli nikoli več,” se je k najboljšemu svojemu času ozrl veteran Miran Cvet, ki je še vedno tradicionalno traso (3,5 km, 383 m višinske razlike) pretekel pod mejo 17 minut. Le mladinec Tine Žižmund, primorsko presenečenje začetka sezone, mu je dal malo misliti, da mladi val prihaja. Tine Žižmond (16:52) in četrti Miha Povšič (17:38), ki sta se kot novinca vrinila na večno lestvico zabeleženih najboljših osebnih časov pod čas 17:50, kjer je sedaj 53 imen. Tine Žižmon je celo najmlajši, ki mu je to uspelo v mladinski dobi, na 19. mesto.

STRMINA NA PRIMOŽA, PO DOLENJSKO

“Trasa teka je zelo zahtevna . Veliko preveč klanca zame. Mirana Cveta sem vseskozi gledal v hrbet. Ko se je teren v drugem delu bolj poravnal, nisem imel hitrosti v nogah, da bi Mirana lahko ujel,” je izkušnjo opisal dolenjski ravninski as Miha Povšič. Z vrst orientacistov je prišel peti Gregor Hvala.

STRANJSKA FARA

“Zjutraj sem že žegnani ogenj nosil po vasi. Sem bil že zgodaj na nogah,” je razlagal pred začetkom Nejc Uršič in požel sloves najhitrejšega tekača Stranjske fare (18:23) kot šesti. Pol minute kasneje do drugega sokrajana/občana Davida Vogrina. Vmes so bili v cilju Benjamin Žavbi, mladinec Mark Kočar, veteran Simon Alič in zmagovalec lanske sezone gorenjskega pokala Gorenjska, moj planet Primož Piškur.

LUCIJA IMA ZASLEDNICO

Pred tekom smo napovedovali prihod ljudske zvezdnice gorskih tekov Lucije Krkoč. A smo jo ujeli v času teka šele tik pod vrhom med napotki svojemu naraščaju, ki so čakali na štart na najkrajši razdalji. “Med tedno sem zbolela. Dovolj sem izkušena, da sedaj vem, da je najprej zdravje in potem tekme. Bom navijala,” je pojasnjevala Primorka, ki se je potem kot mama veselila kolajne hčerke Inti.

VARINEJA

V tem primeru se je zdelo, da nobena tekačica ne more ogroziti Varineje Drašler pri vzponu na tretjo zaporedno zmago. Tudi Varineja je pred štartom tožila nad posledicami fronte na Škabrijelu. To je bilo veter v jadra Živi Remic. “Nisem poznala konkurence. Sledila sem le prvi tekači in vseskozi se mi je zdelo, da ritem ni pretirano naporen. V zadnjem delu nisem želela popustiti, če lahko tečem hitreje in sem šla pod vrhom mimo,” je po zmagi 20:35 odraslo razlagala mlada atletinja, ki še vedno tekmuje v kategoriji starejših deklic (letnik 2009).

“Trener mi je predlagal, da preizkusimo tudi ta izziv. V zimski sezoni sem tekla državni rekord na 1000 metrov (2,52:86), to je bil test, kako zmorem daljše razdalje,” je razlagala tekačica z Grosupelj, članica AK Olimpija, varovanka trenerja Gregorja Grada. Njen čas 20:35 je 12. čas večne lestvice ‘sv.Primoža’.

TEK ZA VSE ZVRSTI TEKAČIC

Tik za Varinejo, čas 20:54 je več kot minuto slabše od njene dosedanje znamke, je tretje mesto pritekla triatlonka Tanja Kompan (21:14,Trisport), doma z Mozirja. Nova na večni lestvici tekačic, ki so na tem teku zmogle traso preteči pod 22 minutami, je tudi Katarina Pišotek (21:38). Slednja je kot predstavnica s trail scene in dolgih razdalj lepo zaokrožila imenitno udeležbo tekačev in tekačic, ki se sicer med sezono lotevajo večino bolj specialnih izzivov.

Naprimer mladinke Klara Močnik (5. mesto), sedma Ana Novak in osma Sara Bilban so udarni del mladinske reprezentančne zasedbe v gorskih tekih, ki se tokrat z letošnjim velikonočnim časom niso dvignile na ‘večni lestvici Primoža’, kjer so s (pred)lanskimi dosežki.

Nemara topel spomladanski dan, zagotovo najbolj pomladno zelen ‘Primož’ v vsej dobi od leta 1996, ni bil povsem optimalen za dosego osebnih rekordov.

Udeležba 162 je presegla vsa pričakovanja in za daleč presegla vsa povprečja zadnjih let, zadnjega desetletja. Na zgolj devet tekečev (171) se je približala rekordni udeležbi z leta 2002, vmes je le še udeležba z leta 2012.

Vse to je najlepša nagrada vsem, ki so prispevali k tradicionalni prireditvi. “Zelo lepo je uspelo. Zelo naporno je, posebno v zadnjem tednu. Dobro, da imam okoli sebe ljudi, ki pomagajo in znajo,” je bil ponosen Ivan Urh, ki je kot glavni podpisan pod vseh 28. izvedb teka. Seveda ob neizmerni pomoči Mire in Dušana Papeža, ter vse ožje in tekaške družine KGT Papež, pod katerim okriljem je ta tek. “Ste videli pirhe. Več kot 200 smo jih razdelili. Ali niso čudoviti, ” je bila na velikonočni detajl ponosna Mira. Mali srčni detajli, ki so duša prireditve.

tekači, absolutno

1. Timotej Bečan (KGT Papež) 16:36

2. Tine Žižmond (KGT Papež) 16:52

3. Miran Cvet (KGT Papež) 16:59

4. Miha Povšič (Sevnica) 17:38

5. Gregor Hvala (Azimut) 18:15

6. Nejc Uršič (KGT Papež) 18.23

7. Benjamin Žavbi 18:25

8. Mark Kočar (AK Domžale) 18:39

9. Simon Alič (Nanos Podnanos) 18:40

10. Primož Piškur (AK Olimpik) 18:41

11. David Vogrin (KGT Papež) 18:53

tekačice:

1. Živa Remic (Olimpija) 20:35

2. Varineja Drašler (Nanos) 20:54

3. Tanja Kompan (Trisport) 21:14

4. Katarina Pišotek 21:38

5. Klara Močnik (KGT Papež) 22:08

6. Petra Miklavčič (KGT Papež) 22.18

7. Ana Novak (Šmarnogorska) 23:19

8. Sara Bilban (Šmarnogorska) 24:14

9. Maša Robič (AK Radovljica) 24:58

10. Živa Esih (AK Velenje) 25:00

11. Zala Zupan (Medvode) 25:32…