Slovesen zaključek Tekaškega pokala Občine Kamnik za leto 2023

Zaključek TPOK 2023 je že osmo leto potekal v OŠ Stranje. Za uspešno  izvedbo pokala  so poskrbeli organizatorji  petih tekem, za zaključno prireditev pa KGT Papež.  Dušan Papež  je v imenu organizatorjev pozdravil vse nagrajence in  poudaril pomen pokala. Na vseh tekih teklo 785 tekačev in tekačic iz Slovenije in  tujine. Organizatorji so se najbolj razveselili rekordne udeležbe mladih, teklo je kar 335 mladih, to je 43%.   Največja zahvala organizatorju je, da tek uspe v  zadovoljstvo tekačev in organizatorja  in čim večja udeležba.

»Tekaški pokal Občine Kamnik je s svojim poimenovanjem  častno zastopal ime Kamnika s svojimi odličnimi teki,« je zbrane nagovorila tudi Romana Učakar,  podžupanja Občine Kamnik. 

Po pravilniku  je pokal  obsegal  14  kategorij, določen je bil tudi sistem točkovanja in vrednotenja rezultatov. Organizatorji so sprejeli še dodatni  sklep. Zaradi   odpadlih tekem je bila za mlade nujna udeležba na vsaj dveh tekmah,  za ženske in moške pa na treh. Na tekih je bilo največ mladih tekačev doslej. Po prejšnjem pravilniku mlajši od deset let niso bili upravičeni do pokala. Ker pa je bilo le-teh preko 100, so sklenili, da so dobitniki pokalov tudi učenci in učenke  6-9 let. 

Pokale so iz rok organizatorjev prejeli najboljši trije v vsaki kategoriji. Za  pokale tekačev in organizatorjev  je poskrbel  Zavod za šport in turizem Kamnik.

Prvouvrščeni so bili: Lija Zamljen,  Tim Zamljen, Timotej Bečan, Marko Spruk, Bojan Galin,  Ivica Žlogar (vsi KGT Papež), Svit Bizant, Sara Bilban in Ana Novak (Šmarnogorska naveza), Eva Korošec , Žiga Korošec (TK Trisport –Lelosi), Anže Rifel (AD Kamnik), Mateja Pančur in Rok Pančur. 2. mesto so osvojili: Anja Mali,  Oskar Barlič, Nik Mali, (OŠ Šmartno v Tuhinju), neža Mole (ŠD Tabor Žiri), , David Vogrin, Rajko Sršen, Dragica Cvišić(vsi KGT Papež), Marisa Leban. 3. mesto: Nika Hribovšek (TD Gora sv. Miklavž), Anže Žebaljec Burnik, Ana Vučko (TK Trisport – Lelosi), Marcel Mali (OŠ Šmartno v Tuhinju), Aleš Prelovšek, Tatjana Kožuh (oba KGT Papež) in Marjan Senegačnik (Gibit).

Uvrščeni od 4. do 5. mesta (Tina Slevec, Pia Hribovšek, Patrik Kemperl, Lukas Prosen, Žiga Kovač, Domen Vogrin in Matej Letonje) so prejeli lepe praktične nagrade, za katere je poskrbelo Avtoličarstvo, avtokleparstvo Papež d.o.o. Direktor Dušan Papež je izročil lepe nagrade tekačem, ki so tekli na vseh tekih: Aleš Prelovšek, Lija in Tim Zamljen ( vsi KGT Papež). Oblekli so moderne brezrokavnike z  posebnim napisom. Organizatorji pa so jim podarili  startnino za teke v letu 2024. 

Na odlične organizatorje tekem  je ponosna tudi Občina Kamnik, zato jim je pokale izročila Romana Učakar, podžupanja občine Kamnik.

27. gorski tek k Sv. Primožu  je organiziral KGT Papež. Ivan Urh je duša in motor  uspešne organizacije teka, ki je med najbolj priljubljenimi teki v Sloveniji. Pomeni otvoritev TPOK in Pokala Slovenije v gorskih tekih. Ima posebno težo kot Prvenstvo Slovenije, kjer so razglasili  državne prvake v otroških kategorijah, vseh mladih je bilo 71. Urh je obljubil, da na letošnjem  velikonočnem  teku tekače spet čakajo pirhi in potica.

Lado Kveder in njegova ekipa je izvedla že 33. mekinjski kros, tek z najdaljšo tekaško tradicijo na Kamniškem. Zagotovo je med najbolj odmevnimi med prvomajskimi prazniki, na stalni termin 27. april. Lado je povedal, da datum izhaja še iz časa nekdanje Jugoslavije in da nosi poimenovanje po Miru Petku, velikemu  športnemu zanesenjaku. Mednarodni tek s 186 tekači je bil rekorden pri mladih. Teklo je kar 149 otrok, od tega 63 mlajših od 9 let. Proga je zelo primerna za najmlajše in zato priljubljena. Zaupal nam je še, da je na Kamniški vrh lansko leto dosegel stokrat, vse skupaj pa preko 3500-krat.   

V Pokalu sta bila planirana kar dva nova teka v organizaciji TPD Ultra pod vodstvom Nina Cokana. 2. kraljevski vzpon na Kamniško sedlo je odpadel zaradi poplav. Izvedli pa so 1. trail na Veliko planino. Trail je izredno priljubljena disciplina med gorskimi tekači. Kot nam je zaupal Cokan, je bilo veliko težav pri izvedbi zaradi megle in poplav.

Zvone Kemperl in ŠD Menina so priredil že 2. tek na Bibo planino. Dež in blato ni odvrnilo tekačev ne mladih ne starih, saj je tu doma gostoljubje. Spomnili smo se tudi njegovega jubileja: 50 let tekmovalnega, organizacijskega in prostovoljnega dela v športu. Zvone je mladim položil na srce, naj bodo vztrajni, pošteni, naj ne uporabljajo raznih poživil.

ŠD Šmartno in Matic Hribar so izvedli  20. Miklavžev tek, ki je po nekajletnem premoru doživel velik odmev – tretje mesto na lestvici Naj tekaške prireditve 2023. Je tek z največjo udeležbo v pokalu: teklo je  376 tekačev in tekačic, od tega kar 92 mladih. Zagotovo je gostoljubje in spremstvo Miklavža ter parkeljnov pripomoglo  k množičnosti in prazničnemu vzdušju! Vsa leta je bil gonilna sila tekov Tomo Petek, ki je predal vso odgovornost mlajšemu Maticu Hribarju. Tomo Petek je prejel zahvalo za dolgoletno organizacijo, Matic Hribar pa za izvedbo 20. teka. Le-ta  je povedal, da je množična udeležba sicer razveseljiva, a zaradi varnosti razmišljajo o omejitvi.  

Priznanje sta prejela  tudi Frane in Petra  Kranjec, skrbnika portala Prijavim.se za prijave, točkovanje, fotografije in članke.

Vsak udeleženec je prejel letak s koledarjem  tekov za leto 2024. Otvoritev sezone pomeni velikonočni tek k sv. Primožu, sledi praznični mekinjski kros. TPD Ultra bo organiziral teka za članske in veteranske kategorije, in sicer 2.  kraljevski vzpon na Kamniško sedlo ter 2. trail Velika planina. Sledi Bibin tek in praznični Miklavžev tek.

Prireditev se je zaključila z druženjem, kjer so si izmenjali svoje izkušnje in mnenja.

Foto: Eva Močnik

Mira Papež 

Organizatorji

Najboljši med najboljšimi

Najmlajša in najstarejši udeleženec vseh tekov

Najboljši veterani

Najboljši Učenci 6 9 let

Veteranke

Najboljši člani

Najbojlše učenke od 6 9 let OK

TPOK 2023 pokali