Jože Marolt na maratonu vseh maratonov

Maratonski tekač Jože Marolt se je 12. novembra udeležil Atenskega klasičnega maratona, ki poteka po originalni poti, po kateri naj bi tekel legendarni Feidipides, grški vojni tekač, ko je prinesel novico o zmagi nad Perzijci v bitki pri Maratonu leta 490 pr. n. št. »Gre za zelo težek maraton, saj je treba premagati kar 350 metrov višinske razlike. Med tekom številni odnehajo. Tokrat je od približno 20 tisoč tekačev na cilj priteklo samo 17 tisoč. To je tudi edini maraton, ki omogoča, da pritečeš v cilj v roku osmih ur, nato se zapre. Klasični maratoni imajo odprt cilj samo šest ur,« je pojasnil Jože, ki je tekmoval v kategoriji od 55 do 60 let. »Zaradi zahtevnosti trase sem se ga lotil zelo sistematično in premišljeno, brez namenov, da bi postavil osebni rekord. V cilj sem pritekel po treh urah, 21 minutah in 37 sekundah, kot 837. v generalni razvrstitvi oziroma kot 30. v svoji kategoriji. Kot rečeno, je trasa naporna, a ko v cilju pritečeš na stadion z 40 tisoč gledalci, pozabiš na vse bolečine. Spodbujanje ljudi na tribuni je nepozabno doživetje, ki ti dvigne vse kocine na telesu.«
Jože se je oktobra udeležil ljubljanskega maratona, kjer je tokrat tekmoval na polmaratonu, saj je varčeval z močmi za nastop v Atenah. Kljub temu je v svoji kategoriji osvojil zlato.
»Pred menoj sta dva projekta. Prvi je konec novembra v Palmanovi kot polmaraton, drugi pa me čaka takoj po novem letu, ko se bom z mojo partnerko Klavdijo, ki me vedno spremlja in tudi ljubiteljsko teče, odpravil v Dubaj na maraton. Izbral sem si ga, recimo, kot nagrado, ker 3. januarja praznujem deset let abstinence od alkohola. Trasa mi je še malce uganka, saj gre za povsem drugačno okolje in pogoje teka.« Zelo se veseli tudi nastopa na enem izmed najprestižnejših maratonskih tekem na svetu, Bostonskem maratonu, ki se ga bo udeležil aprila prihodnje leto. A o tem več prihodnjič.
 
Gašper Tominc