Praznični 28. tek k sv. Primožu je privabil rekordno število mladih tekačev (82) iz vse Slovenije

Letošnji tek je bil tek presežnikov: 162 tekačev sicer ni preseglo rekorda iz leta 2002, bilo pa je bilo rekordno število mladih tekačev (82) iz vse Slovenije. Več kot polovica vseh tekačev: vsem so okoli vratu obesili tudi spominsko medaljo. Pred razglasitvijo najboljših na Prvenstvu Slovenije je pri cerkvici donela tudi slovenska himna.

V prekrasnem okolju cerkvice sv. Primoža nas je po dolgem času pozdravilo tudi sonce.28. gorski tek k Sv. Primožu kot je kot vsa leta doslej organiziral Ivan Urh pod okriljem matičnega kluba KGT Papež. Letošnji praznični, velikonočni, tek se je ponašal z več nazivi. Prva tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih in Prvenstvo Slovenije za otroške kategorije. Najmlajši tekači so tekli tudi za Pokal Calcita. Tek je bil hkrati tudi 1. tekma Tekaškega pokala Občine Kamnik. Že vrsto let je posvečen tudi praznovanju občinskega praznika. Letos so se ob 150-letnici rojstva Rudolfa Maistra spomnili tudi kot športnika.

Dušan Papež, predsednik Združenja za gorske teke in novi predsednik Športne zveze Kamnik, je predstavil gorske teke na domači sceni, na svetovni pa Tomo Šarf, predsednik svetovne zveze za gorske teke. O pomenu teka za občino Kamnik je spregovorila Romana Učakar, podžupanja Občine Kamnik.

Praznična tekaška sobota. Ciljni prostor je pokal po šivih. Vseh 162 tekačev je na cilju pričakala velikonočna pojedina: pirh za vsakega tekača, potica in šunka. Mladi tekači so se posladkali z velikonočnimi zajčki.

Podelitev medalj, pokalov in bogatih praktičnih nagrad je potekala na cilju. Točno ob 12. uri je pri cerkvici zadonela slovenska himna. Slovesno, zanosno in ponosno je potekala razglasitev.

Najprej so razglasili najboljše tri za Prvenstvo Slovenije. Prav zaradi njih se je razlegala himna. Naziv državnega prvaka, pokal in medaljo so si pritekli (Svit Bizant, Katarina Klemenc, Jurij Humbel, Taja Kravanja, Lukas Dovnik, Živa Remic). Stopničke na 3. mestu sta zasedla tudi Inti Krkoč in Joža Matjaž Šerkezi (oba KGT Papež). Tim Zamljen je bil 7., 10.-11. m. sta zasedla Benjamin Uršič in Matej Černelič. Medalje jim je podelil Dušan Papež, predsednik Združenja.

Sledila je podelitev bogatih praktičnih nagrad najboljšim za Pokal Slovenije in Tekaški pokal Občine Kamnik. Novost letošnjega teka so bile kategorije cicibani/cicibanke, tekli so za Pokal Calcita. Najmlajši Calcitovi tekači so zasedli tudi zmagovalne stopničke: 1. m. Luj Kemperl, 2. Naja in Neža Kregar,  3. m. pa Avaneli Jeglič. Med Papeževimi najmlajšimi je bila zmagovalka Lija Zamljen, 4. Julija Špeh, 5. Vita Letnar in Eva Skubic, 8. Marcel Hrast. Lan Sušnik (TK Trisport Lelosi) je bil drugi. 6. in 9. mesto sta pritekla Anže in Žiga Žebaljec Burnik (OŠ Šmartno). Nagrade jim je podelil Ivan Urh.

Zmagovalec med ml. dečki je bil Nik Mali (OŠ Šmartno), med deklicami pa Eva Korošec (AT Trisport Lelosi. Uvrstitve kamniških tekačev ml. dečki/ ml. deklice : 8.-12. mesto (Šimen Simeunović, Leon Kemperl, Tim Zamljen, Nik Sušnik, Žiga Kovač), 14. Lukas Prosen. Ml. deklice: 5. Inti Krkoč, 7. Anja Mali, 10. Zarja Prosen, deklica Ana Vučko   je bila četrta. Podeljevalec je bil Tomaž Jarc, delegat tekme.

V kategoriji mladinke/mladinci sta zmagala Klara Močnik in Tine Žižmond (oba Papež). 3. mesto je zasedel Jan Žiga Novak (AK Olimpija).

Med člani A je zmagal Timotej Bečan, 4. Nejc Uršič, 6. David Vogrin, 8. Matic Tevž, 13. Gregor Mlakar, 14. Domen Vogrin, 18. Aleš Prelovšek ( vsi KGT Papež).Pri članih B je bil drugi Andrej Nastran, 6. Miha Pagon (oba Papež), med članicami je bila Tanja Kompan (Trisport Lelosi) druga. Nagrade jim je podelila Romana Učakar, podžupanja Občine Kamnik.

Pri veteranih A je zmagal Miran Cvet, Marko Spruk je bil tretji, med veterani B je bil zmagovalec Lado Kveder (ŠKD Mekinje), drugi Bojan Galin (Papež), 4. Miran Škrbinc (ŠD Šmartno), 6. Franci Sušnik, 8. Rajko Sršen, 9. Mali Karol (Papež). 10. Vinko Kušar (Ubogi prfoksi). Med veterankami so prva štiri mesta zasedle tekačice KGT Papež: Petra Miklavčič, Urška Trobec, Ivica Žlogar, Dragica Cvišić, 5. Andreja Kušar (Ubogi prfoksi). Da so šle nagrade v prave roke je poskrbel Peter Uršič.

Najboljšim petim moškim in ženskam absolutno je bogate praktične in denarne nagrade izročil Ivan Urh, dolgoletni organizator in duša teka.

Prireditev ne bi uspela brez dolgoletnih sponzorjev in donatorjev: Avtoličarstvo, avtokleparstvo Papež d.o.o, Calcit d.o.o., Mizarstvo Darko Golob in številnih drugih.

Tek k sv. Primožu sodi med pet najbolj priljubljenih tekov v Sloveniji. Tek, poznan po gostoljubju in prijaznosti do vsakega tekača. Po srčnosti prostovoljcev, tistih, ki vsa leta pomagajo: pokličeš, pa pridejo … Gasilci in gorski reševalci, ki poskrbijo za varnost. Okrepčevalnica Pri Petru, ki vsa leta skrbi za čaj in nam omogoči prireditveni prostor.

Hvala vsem, ki pomagate! Vsi skupaj lahko pričaramo vzdušje, ki je mogoče samo med srčnimi ljudmi.

Mira Papež

Lado Kveder zmagovalec med veterani B drugi Bojan Galin

Najboljše ml. deklice

Najboljši starejši dečki

Množičen start najmlajših

Najboljših pet moških

Lija Zamljen zmagovalka med cicibankami in dedi Medium

Nepogrešjivi

Tine Žižmond in Miran Cvet proti cilju

Pirh za vsakega tekača z nalepko KGT Papež