ponedeljek, 15 april 2024 19:59

Zmagovit vikend za tekače Papež

V nedeljo 14.aprila so se na Istrskem maratonu v lepem sončnem dnevu odlično odrezali veterani na Prvenstvu Slovenije na 10 km:
Ivica Žlogardržavna prvakinja Z55 in podprvakinja Dragica Cvišić Z65 ter podprvak Marko Spruk med moškimi 50 let.
V soboto 13. aprila se je Andrej Nastran udeležil Savijskega K6 traila na razdalji 27 kilometrov in 1950 višinske razlike. Kljub vročini je bil kos šestim osvojenim Savinjskim vrhovom: Bukovica, Gozdnik, Kal, Mrzlica, Kamnik in Hom s časom  3:09:16 in zasedel absolutno 4.mesto in 1.mesto v kategoriji. 
Čestitamo!
 
Mira Papež
Andrej Nastran na Savinjski K Medium

Letošnji tek je bil tek presežnikov: 162 tekačev sicer ni preseglo rekorda iz leta 2002, bilo pa je bilo rekordno število mladih tekačev (82) iz vse Slovenije. Več kot polovica vseh tekačev: vsem so okoli vratu obesili tudi spominsko medaljo. Pred razglasitvijo najboljših na Prvenstvu Slovenije je pri cerkvici donela tudi slovenska himna.

V prekrasnem okolju cerkvice sv. Primoža nas je po dolgem času pozdravilo tudi sonce.28. gorski tek k Sv. Primožu kot je kot vsa leta doslej organiziral Ivan Urh pod okriljem matičnega kluba KGT Papež. Letošnji praznični, velikonočni, tek se je ponašal z več nazivi. Prva tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih in Prvenstvo Slovenije za otroške kategorije. Najmlajši tekači so tekli tudi za Pokal Calcita. Tek je bil hkrati tudi 1. tekma Tekaškega pokala Občine Kamnik. Že vrsto let je posvečen tudi praznovanju občinskega praznika. Letos so se ob 150-letnici rojstva Rudolfa Maistra spomnili tudi kot športnika.

Dušan Papež, predsednik Združenja za gorske teke in novi predsednik Športne zveze Kamnik, je predstavil gorske teke na domači sceni, na svetovni pa Tomo Šarf, predsednik svetovne zveze za gorske teke. O pomenu teka za občino Kamnik je spregovorila Romana Učakar, podžupanja Občine Kamnik.

Praznična tekaška sobota. Ciljni prostor je pokal po šivih. Vseh 162 tekačev je na cilju pričakala velikonočna pojedina: pirh za vsakega tekača, potica in šunka. Mladi tekači so se posladkali z velikonočnimi zajčki.

Podelitev medalj, pokalov in bogatih praktičnih nagrad je potekala na cilju. Točno ob 12. uri je pri cerkvici zadonela slovenska himna. Slovesno, zanosno in ponosno je potekala razglasitev.

Najprej so razglasili najboljše tri za Prvenstvo Slovenije. Prav zaradi njih se je razlegala himna. Naziv državnega prvaka, pokal in medaljo so si pritekli (Svit Bizant, Katarina Klemenc, Jurij Humbel, Taja Kravanja, Lukas Dovnik, Živa Remic). Stopničke na 3. mestu sta zasedla tudi Inti Krkoč in Joža Matjaž Šerkezi (oba KGT Papež). Tim Zamljen je bil 7., 10.-11. m. sta zasedla Benjamin Uršič in Matej Černelič. Medalje jim je podelil Dušan Papež, predsednik Združenja.

Sledila je podelitev bogatih praktičnih nagrad najboljšim za Pokal Slovenije in Tekaški pokal Občine Kamnik. Novost letošnjega teka so bile kategorije cicibani/cicibanke, tekli so za Pokal Calcita. Najmlajši Calcitovi tekači so zasedli tudi zmagovalne stopničke: 1. m. Luj Kemperl, 2. Naja in Neža Kregar,  3. m. pa Avaneli Jeglič. Med Papeževimi najmlajšimi je bila zmagovalka Lija Zamljen, 4. Julija Špeh, 5. Vita Letnar in Eva Skubic, 8. Marcel Hrast. Lan Sušnik (TK Trisport Lelosi) je bil drugi. 6. in 9. mesto sta pritekla Anže in Žiga Žebaljec Burnik (OŠ Šmartno). Nagrade jim je podelil Ivan Urh.

Zmagovalec med ml. dečki je bil Nik Mali (OŠ Šmartno), med deklicami pa Eva Korošec (AT Trisport Lelosi. Uvrstitve kamniških tekačev ml. dečki/ ml. deklice : 8.-12. mesto (Šimen Simeunović, Leon Kemperl, Tim Zamljen, Nik Sušnik, Žiga Kovač), 14. Lukas Prosen. Ml. deklice: 5. Inti Krkoč, 7. Anja Mali, 10. Zarja Prosen, deklica Ana Vučko   je bila četrta. Podeljevalec je bil Tomaž Jarc, delegat tekme.

V kategoriji mladinke/mladinci sta zmagala Klara Močnik in Tine Žižmond (oba Papež). 3. mesto je zasedel Jan Žiga Novak (AK Olimpija).

Med člani A je zmagal Timotej Bečan, 4. Nejc Uršič, 6. David Vogrin, 8. Matic Tevž, 13. Gregor Mlakar, 14. Domen Vogrin, 18. Aleš Prelovšek ( vsi KGT Papež).Pri članih B je bil drugi Andrej Nastran, 6. Miha Pagon (oba Papež), med članicami je bila Tanja Kompan (Trisport Lelosi) druga. Nagrade jim je podelila Romana Učakar, podžupanja Občine Kamnik.

Pri veteranih A je zmagal Miran Cvet, Marko Spruk je bil tretji, med veterani B je bil zmagovalec Lado Kveder (ŠKD Mekinje), drugi Bojan Galin (Papež), 4. Miran Škrbinc (ŠD Šmartno), 6. Franci Sušnik, 8. Rajko Sršen, 9. Mali Karol (Papež). 10. Vinko Kušar (Ubogi prfoksi). Med veterankami so prva štiri mesta zasedle tekačice KGT Papež: Petra Miklavčič, Urška Trobec, Ivica Žlogar, Dragica Cvišić, 5. Andreja Kušar (Ubogi prfoksi). Da so šle nagrade v prave roke je poskrbel Peter Uršič.

Najboljšim petim moškim in ženskam absolutno je bogate praktične in denarne nagrade izročil Ivan Urh, dolgoletni organizator in duša teka.

Prireditev ne bi uspela brez dolgoletnih sponzorjev in donatorjev: Avtoličarstvo, avtokleparstvo Papež d.o.o, Calcit d.o.o., Mizarstvo Darko Golob in številnih drugih.

Tek k sv. Primožu sodi med pet najbolj priljubljenih tekov v Sloveniji. Tek, poznan po gostoljubju in prijaznosti do vsakega tekača. Po srčnosti prostovoljcev, tistih, ki vsa leta pomagajo: pokličeš, pa pridejo … Gasilci in gorski reševalci, ki poskrbijo za varnost. Okrepčevalnica Pri Petru, ki vsa leta skrbi za čaj in nam omogoči prireditveni prostor.

Hvala vsem, ki pomagate! Vsi skupaj lahko pričaramo vzdušje, ki je mogoče samo med srčnimi ljudmi.

Mira Papež

Lado Kveder zmagovalec med veterani B drugi Bojan Galin

Najboljše ml. deklice

Najboljši starejši dečki

Množičen start najmlajših

Najboljših pet moških

Lija Zamljen zmagovalka med cicibankami in dedi Medium

Nepogrešjivi

Tine Žižmond in Miran Cvet proti cilju

Pirh za vsakega tekača z nalepko KGT Papež

Na že 28. izvedbi teka k sv.Pirmožu je Timoteju Bečanu uspelo zmagati še šestič zapored, med tekačicami presenetljiva zmaga mlade, skoraj nepoznane Žive Remic. Na sončno velikonočno soboto je le malo manjkalo do rekordne udeležbe.

TIMOTEJU PRIMOŽ ŠESTIČ IN TROJČEK MARCA

“Še vedno čutim posledice boja za Škabrijel in Kraškega malega maratona. Dvodnevni izziv je pustil posledice. Noge si še niso povsem opomogle, ” je že pred 28. teku na sv.Primož pojasnjeval Timotej Bečan. Lov na rekord Sebastjana Zarnika je bil tako v sončnem sobotnem jutru že odpisan, medtem ko se je skoraj rekordna množica tekačev zgrinjala na pobočje Kamniških planin na tradicionalni marčevski uvod v sezono. Timotej Bečan tokrat ni imel tekmeca, ki bi mu lahko sledil in ga ogrozil v lovu na šesto zaporedno zmago. Tokrat je zmagal s časom 16:36. Šesti zmagi zapored (2018-2024) je dodal tudi štiri zmage v treh koncih tedna.

ZASLEDOVALCI

“Čas 16:11 ne bomo tekli nikoli več,” se je k najboljšemu svojemu času ozrl veteran Miran Cvet, ki je še vedno tradicionalno traso (3,5 km, 383 m višinske razlike) pretekel pod mejo 17 minut. Le mladinec Tine Žižmund, primorsko presenečenje začetka sezone, mu je dal malo misliti, da mladi val prihaja. Tine Žižmond (16:52) in četrti Miha Povšič (17:38), ki sta se kot novinca vrinila na večno lestvico zabeleženih najboljših osebnih časov pod čas 17:50, kjer je sedaj 53 imen. Tine Žižmon je celo najmlajši, ki mu je to uspelo v mladinski dobi, na 19. mesto.

STRMINA NA PRIMOŽA, PO DOLENJSKO

“Trasa teka je zelo zahtevna . Veliko preveč klanca zame. Mirana Cveta sem vseskozi gledal v hrbet. Ko se je teren v drugem delu bolj poravnal, nisem imel hitrosti v nogah, da bi Mirana lahko ujel,” je izkušnjo opisal dolenjski ravninski as Miha Povšič. Z vrst orientacistov je prišel peti Gregor Hvala.

STRANJSKA FARA

“Zjutraj sem že žegnani ogenj nosil po vasi. Sem bil že zgodaj na nogah,” je razlagal pred začetkom Nejc Uršič in požel sloves najhitrejšega tekača Stranjske fare (18:23) kot šesti. Pol minute kasneje do drugega sokrajana/občana Davida Vogrina. Vmes so bili v cilju Benjamin Žavbi, mladinec Mark Kočar, veteran Simon Alič in zmagovalec lanske sezone gorenjskega pokala Gorenjska, moj planet Primož Piškur.

LUCIJA IMA ZASLEDNICO

Pred tekom smo napovedovali prihod ljudske zvezdnice gorskih tekov Lucije Krkoč. A smo jo ujeli v času teka šele tik pod vrhom med napotki svojemu naraščaju, ki so čakali na štart na najkrajši razdalji. “Med tedno sem zbolela. Dovolj sem izkušena, da sedaj vem, da je najprej zdravje in potem tekme. Bom navijala,” je pojasnjevala Primorka, ki se je potem kot mama veselila kolajne hčerke Inti.

VARINEJA

V tem primeru se je zdelo, da nobena tekačica ne more ogroziti Varineje Drašler pri vzponu na tretjo zaporedno zmago. Tudi Varineja je pred štartom tožila nad posledicami fronte na Škabrijelu. To je bilo veter v jadra Živi Remic. “Nisem poznala konkurence. Sledila sem le prvi tekači in vseskozi se mi je zdelo, da ritem ni pretirano naporen. V zadnjem delu nisem želela popustiti, če lahko tečem hitreje in sem šla pod vrhom mimo,” je po zmagi 20:35 odraslo razlagala mlada atletinja, ki še vedno tekmuje v kategoriji starejših deklic (letnik 2009).

“Trener mi je predlagal, da preizkusimo tudi ta izziv. V zimski sezoni sem tekla državni rekord na 1000 metrov (2,52:86), to je bil test, kako zmorem daljše razdalje,” je razlagala tekačica z Grosupelj, članica AK Olimpija, varovanka trenerja Gregorja Grada. Njen čas 20:35 je 12. čas večne lestvice ‘sv.Primoža’.

TEK ZA VSE ZVRSTI TEKAČIC

Tik za Varinejo, čas 20:54 je več kot minuto slabše od njene dosedanje znamke, je tretje mesto pritekla triatlonka Tanja Kompan (21:14,Trisport), doma z Mozirja. Nova na večni lestvici tekačic, ki so na tem teku zmogle traso preteči pod 22 minutami, je tudi Katarina Pišotek (21:38). Slednja je kot predstavnica s trail scene in dolgih razdalj lepo zaokrožila imenitno udeležbo tekačev in tekačic, ki se sicer med sezono lotevajo večino bolj specialnih izzivov.

Naprimer mladinke Klara Močnik (5. mesto), sedma Ana Novak in osma Sara Bilban so udarni del mladinske reprezentančne zasedbe v gorskih tekih, ki se tokrat z letošnjim velikonočnim časom niso dvignile na ‘večni lestvici Primoža’, kjer so s (pred)lanskimi dosežki.

Nemara topel spomladanski dan, zagotovo najbolj pomladno zelen ‘Primož’ v vsej dobi od leta 1996, ni bil povsem optimalen za dosego osebnih rekordov.

Udeležba 162 je presegla vsa pričakovanja in za daleč presegla vsa povprečja zadnjih let, zadnjega desetletja. Na zgolj devet tekečev (171) se je približala rekordni udeležbi z leta 2002, vmes je le še udeležba z leta 2012.

Vse to je najlepša nagrada vsem, ki so prispevali k tradicionalni prireditvi. “Zelo lepo je uspelo. Zelo naporno je, posebno v zadnjem tednu. Dobro, da imam okoli sebe ljudi, ki pomagajo in znajo,” je bil ponosen Ivan Urh, ki je kot glavni podpisan pod vseh 28. izvedb teka. Seveda ob neizmerni pomoči Mire in Dušana Papeža, ter vse ožje in tekaške družine KGT Papež, pod katerim okriljem je ta tek. “Ste videli pirhe. Več kot 200 smo jih razdelili. Ali niso čudoviti, ” je bila na velikonočni detajl ponosna Mira. Mali srčni detajli, ki so duša prireditve.

tekači, absolutno

1. Timotej Bečan (KGT Papež) 16:36

2. Tine Žižmond (KGT Papež) 16:52

3. Miran Cvet (KGT Papež) 16:59

4. Miha Povšič (Sevnica) 17:38

5. Gregor Hvala (Azimut) 18:15

6. Nejc Uršič (KGT Papež) 18.23

7. Benjamin Žavbi 18:25

8. Mark Kočar (AK Domžale) 18:39

9. Simon Alič (Nanos Podnanos) 18:40

10. Primož Piškur (AK Olimpik) 18:41

11. David Vogrin (KGT Papež) 18:53

tekačice:

1. Živa Remic (Olimpija) 20:35

2. Varineja Drašler (Nanos) 20:54

3. Tanja Kompan (Trisport) 21:14

4. Katarina Pišotek 21:38

5. Klara Močnik (KGT Papež) 22:08

6. Petra Miklavčič (KGT Papež) 22.18

7. Ana Novak (Šmarnogorska) 23:19

8. Sara Bilban (Šmarnogorska) 24:14

9. Maša Robič (AK Radovljica) 24:58

10. Živa Esih (AK Velenje) 25:00

11. Zala Zupan (Medvode) 25:32…

 
 

Tek čez Škabrijel je bila pregledna tekma: za lažjo sestavo reprezentanc za evropsko prvenstvo v gorskih in treil tekih v Franciji in mednarodne pokala U18 za mladince v Španiji. Za izvedbo tekme so poskrbeli člani Združenja za gorske teke in družina Kosovelj.

Med elitnimi tekači je teklo kar pet tekačev KGT Papež. Zmagovalec in najhitrejši na zares zahtevni in težki progi (13.9 km in viš. razlika vzponov in spustov 980 m) je bil Timotej Bečan med člani. Legenda, veteran, Miran Cvet je bil četrti, Nejc Uršič kljub padcu šesti in Matic Tevž osmi.

Zmagovalec med mladinci (5,9 km in viš. razlika vzponov in spustov 390 m) je bil novinec Tine Žižmond, sicer bivši kolesar.

Podelitev je potekala na čudovitem razgledišču gostišča Kekec, prav tam pa tudi pogostitev tekačev in spremljevalcev s slastnimi palačinkami.

Čestitamo!

Škabrijel Nejc Uršič1

Škabrijel Tine Žižmond Medium

Škabrijel Timotej Bečan Medium

Športna zveza občine Kamnik ima novo vodstvo, prihodnja štiri leta pa jo bo vodil Dušan Papež.
Športna zveza občine Kamnik je osrednja športna organizacija v Občini Kamnik, ki združuje športne klube in društva s sedežem v občini Kamnik, ki so sklenili Pogodbo o ustanovitvi Športne zveze občine Kamnik ali so se kasneje včlanili s podpisom pristopne izjave. Vsake štiri leta članice ŠZ Kamnik izbirajo novo vodstvo zveze. V zadnjem mandatnem obdobju je zvezo uspešno vodil Robert Prosen iz Košarkarskega kluba Kamnik.
 
Na volilnem Zboru članov, ki se ga je udeležilo 22 delegatov, ki so imeli pravico do 47 delegatskih mest od 80., so delegati  izbirali novo vodstvo.
 
Predsednik zveze je postal Duško Papež, ki prihaja iz Kluba gorskih tekačev Papež in je v preteklosti že vodil osrednjo kamniško športno zvezo.
 
Za člane Upravnega odbora so bili izvoljeni Anita Berlisk (Plavalni klub Kamnik), Matjaž Pogačar (Teniški klub Kamnik), Darko Homar (Vaterpolsko društvo Kamnik), Gregor Hribar (Odbojkarski klub Kamnik), Luka Gjurin (Lokostrelski klub Kamnik), Leon Pirman (Kegljaški klub Kamnik) in Tilen Jagodič  (Kolesarsko društvo Calcit Kamnik).
 
Skupščina je izvolila še Nadzorni odbor v sestavi Valentina Metež, Ciril Grkman in Tomaž Zemljič ter Disciplinsko razsodišče v sestavi Peter Hribar, Franci Kramar in Adam Mulalič.
 
Delegati so ob koncu zbora razvili burno razpravo o pogojih organiziranja prireditev na prostem, predvsem zaradi enormnih stroškov s postavitvijo cestnih  zapor, ki jih drugje v Sloveniji ne poznajo. Tako bo znižanje teh stroškov poleg prizadevanja za čim prejšnjo izgraditev nove športne dvorane in pokritega bazena ena izmed prioritetnih točk novega vodstva zveze.
 
ŠZ Kamnik
Stran 1 od 51